Ilona, Projectmanager civiele techniek: ‘Breda is een stad met veel kansrijke projecten’

Ilona Goos gaat goed op ontwerptrajecten. Dat is een van de uitdagingen waar ze als projectmanager civiele techniek haar tanden in mag zetten. Lees wat ze zo leuk vindt aan dit werk en hoe ze haar karaktereigenschappen inzet om de gemeente Breda mooier te maken.

Jouw karakter maakt Breda aangenaam

“Zelf noem ik mijn functie projectleider ‘openbare ruimte’. Dat klinkt minder technisch en geeft duidelijker aan wat ik doe. Samen met zeventien andere projectmanagers werken we aan het verbeteren van de openbare ruimte in Gemeente Breda. Van het inventariseren van behoeften en het afwegen van belangen, tot en met het ontwerp en de realisatie.

Verbindend karakter

Het is mijn taak om verschillende partijen samen te brengen en om samen met een positieve insteek aan projecten te werken. Mensen met elkaar verbinden, dat zit in mijn karakter. En ook mijn aanpak maakt hierin het verschil. Zo merk ik dat het toelichten van plannen effectiever is tijdens inloopbijeenkomsten en kleinschalige gesprekken dan tijdens een grote plenaire bijeenkomst met een presentatie. In een kleinere setting krijgen tevreden mensen meer ruimte om hun stem te laten horen, terwijl bij grote bijeenkomsten de bezwaren eerder de overhand hebben. Juist door écht in gesprek te gaan met omwonenden krijg ik een goed beeld van hoe een plan wordt ontvangen door de betrokkenen.  

“Soms laten we omwonenden met VR-brillen een kijkje in de toekomst nemen.”

Ilona Goos
Projectmanager civiele techniek

Stad in het park

Als gemeente hebben we het doel om een ‘Stad in een park’ te worden. Dit concept nemen we in ieder project mee. Zo wordt Breda steeds groener en beter aangepast aan het steeds warmer wordend klimaat. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Teteringsedijk-West, dat twee doelen heeft: het goed afvoeren van hemelwater en het omvormen van een 50 km/u-weg naar een 30 km/u-zone. Met 3D-beelden konden we de betrokkenen de voordelen van minder verharding en meer groen goed laten zien. Dat werkt beter dan met een plattegrond, waarop vooral opvalt dat er een parkeervak minder is dan voorheen. We zetten ook weleens 3D-brillen in zodat omwonenden écht op straat om zich heen kunnen kijken naar het nieuwe ontwerp.

In verbinding met elkaar

Het succes van een project hangt sterk af van het verbinden van de juiste personen en partijen. Je hebt te maken met onder andere wethouders, omwonenden, nutspartijen, veiligheidsregio, de ontwerpers, uitvoerders en de beheerafdeling waar het project na realisatie aan overgedragen wordt. Goede communicatie en samenwerking tussen deze verschillende disciplines is cruciaal. Zeker bij een gemeente.

Gebruik maken van je talent

Breda is een stad waar écht aan gewerkt wordt. En dat maakt mijn baan leuk, afwisselend en uitdagend. Er is een overvloed aan kennis en ambitie in huis, waardoor er mooie dingen gebeuren. Omdat het een wat grotere stad is, hebben we veel kansrijke projecten. In een team van zeventien projectmanagers is er ruimte om de werkzaamheden goed te verdelen. Zo krijg je projecten die goed bij je voorkeur, kennis en talenten passen. Ook als inwoner van Roosendaal kan ik zeggen dat Breda een fantastische stad is om voor te werken.” 

Benieuwd naar het team waar ik in werk? Lees meer over Stadsingenieurs Breda. 

Collega Ilona poseert voor een plein