Energietransitie

Breda heeft een ambitieus doel gesteld: tegen 2044 volledig afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat veel huishoudens en bedrijven de overstap zullen maken van aardgas naar duurzamere alternatieven zoals zonnepanelen of warmtepompen. Deze overstap heet ‘de energietransitie’ en daar werken we samen met ruim 100 maatschappelijk betrokken collega's vanuit verschillende afdelingen aan. 

Bijdragen aan een CO2-neutrale toekomst

Jij krijgt de kans om bij te dragen aan een CO2-neutrale toekomst. Je werkt onder andere samen met inwoners van Breda om samen te verkennen hoe hun woningen verduurzaamd kunnen worden. Je kijk niet alleen naar het overstappen op nieuwe energiebronnen, maar ook naar het verbeteren van isolatie en ventilatie om het energieverbruik te verminderen. Omdat elke situatie uniek is, is jouw inzicht essentieel. Jij houdt rekening met de verschillende behoeften en mogelijkheden van bewoners. Helemaal als bewoners misschien niet de middelen of kennis hebben om zelf stappen te zetten naar verduurzamen. 

Inwoners betrekken bij het verduurzamen van hun woning

Ons Energieteam houdt zich bezig met het opstellen van wijkenergieplannen. Daarbij wordt via een wijkgerichte aanpak gekeken hoe we verschillende bewoners kunnen betrekken bij het verduurzamen van hun woning. Een voorbeeld van een project is de proef met de Verenigingen van Eigenaren voor het verduurzamen van drie hoogbouw appartementencomplexen. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe het team regelmatig in direct contact staat met bewoners. Hierbij zijn we wekelijks in verschillende wijken te vinden om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.

Ervaringen van collega's

Coen - Beleidsadviseur energietransitie

Collega Coen poseert voor mobiel informatiecentrum Greenhopper

Een project waar ik echt trots op ben, is onze Greenhopper. Een mobiel tiny house dat we hebben ontworpen om inwoners direct in hun eigen wijk te informeren over duurzaamheid. Sinds de lancering in 2018 heeft het ons geholpen om echt contact te maken met de inwoners en hun ideeën en behoeften te horen. Hier leren wij weer van en dit helpt onze projecten te verbeteren. Het laat zien hoe we als gemeente proactief de dialoog met onze inwoners aangaan.

Lees het verhaal van Coen.

Maddie - Beleidsadviseur energietransitie

Collega Maddie

De toekomst van onze kwetsbare planeet ligt me nauw aan het hart. Daarom zet ik me graag in voor een leefbare en duurzame wereld voor iedereen. De energietransitie is een nieuwe opgave met veel kansen, uitdagingen en onzekerheden. Dat maakt het werk niet alleen dynamisch en heel erg interessant, het geeft ook ruimte voor eigen inbreng en creativiteit.   

Driss - Energie Bespaar Coach

Driss, energie bespaar coach bij gemeente Breda

Als Energie Bespaar Coach help ik mensen om het energieverbruik te verminderen. Ik bezoek huishoudens om hun situatie te beoordelen en geef tips om efficiënter om te gaan met stroom en gas. Ook installeer ik gratis energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, ledlampen of radiatorfolie. Vervolgens houden we samen in de gaten hoeveel energie ze besparen. Door samen te werken met een coach kunnen mensen hun energierekening verlagen, maar ook hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Marleen - Projectleider wijkgerichte aanpak

Collega Marleen van afdeling energietransitie

De energietransitie komt straks achter iedere voordeur en iedereen krijgt ermee te maken. Ik zet me graag in voor de wijkgerichte aanpak omdat ik hiermee een betekenisvolle verbinding kan leggen tussen bewoners en de overheid. De uitdaging ligt in het begrijpelijk en eerlijk houden van deze complexe opgave voor alle bewoners. Het mooiste aan werken bij de gemeente vind ik het begrijpen van de belevingswereld van de Bredanaar en dit verwerken in ons beleid en onze producten. Daarom ben ik regelmatig in de wijk te vinden om in gesprek te gaan met bewoners. 

Linda- Projectleider wijkgerichte aanpak

Collega Linda aan een tafel

We zijn een betrokken en energiek team dat elkaar goed aanvult. Ieders bijdrage wordt gerespecteerd en we staan open om van en met elkaar te leren. Juist doordat ons team bestaat uit collega's met verschillende expertises, is er altijd wel iemand die je verder kan en wil helpen met een vraagstuk. We zetten samen de schouders eronder en werken echt samen aan de energietransitie in en voor Breda. En niet geheel onbelangrijk: gelachen wordt er ook zeker! 

Word jij onze nieuwe collega?

 • Beleidsadviseur Erfgoed

  Opleidingsniveau
  HBO
  Vakgebied
  Bouwkunde / Civiel, Overig
  Uren per week
  32 - 36
  Dienstverband
  Fulltime, Parttime
  Salarisindicatie
  € 4.211 - € 5.997
  Openingsdatum
  18-07-2024
  Sluitingsdatum
  04-08-2024

  Heb jij ruime werkervaring met stedelijke ontwikkeling en het geven van erfgoedadviezen binnen de overheidssector? Dan zoeken we jou als beleidsadviseur Erfgoed.

 • Facilitair gebouwbeheerder Riethil

  Opleidingsniveau
  MBO
  Vakgebied
  Facilitair
  Uren per week
  36
  Dienstverband
  Fulltime
  Salarisindicatie
  € 3.317 - € 4.752
  Openingsdatum
  17-07-2024
  Sluitingsdatum
  22-08-2024

  Hou je van afwisseling en communiceer je makkelijk op verschillende niveaus? Denk jij in oplossingen en kun je integraal denken en handelen?

 • Afdelingshoofd WMO

  Opleidingsniveau
  HBO, WO
  Vakgebied
  Zorg / Welzijn / Jeugd, Overig
  Uren per week
  36
  Dienstverband
  Fulltime
  Salarisindicatie
  € 6.316 - € 8.779
  Openingsdatum
  17-07-2024
  Sluitingsdatum
  25-08-2024

  Hoe zorg je nu en in de toekomst voor kwalitatieve ondersteuning voor elke Bredanaar die dat nodig heeft? Met deze vraag houd jij je als manager WMO in de volle breedte bezig.