Gemeente Breda als organisatie

Welkom bij Gemeente Breda: waar uitdagingen divers zijn net zoals alle expertises. Hier krijg je de ruimte om niet alleen veel te doen, maar ook veel te betekenen. Heb je een briljant idee? Ga er voor! In de negende grootste stad van Nederland voelt werken allesbehalve grootschalig aan. Waarom? Omdat elk van jouw inspanningen, groot of klein, (in)direct impact heeft op onze stad en haar bewoners.

Bij Gemeente Breda gaat het niet alleen om werken; het gaat initiatief nemen, jezelf ontwikkelen en de stad laten bloeien. Hier ervaar je de vrijheid om het verschil te maken. De sfeer weerspiegelt het karakter van onze stad: warm, betrokken en vol passie voor maatschappelijke uitdagingen. In ons team staan we voor elkaar klaar, en die betrokkenheid is niet vrijblijvend. De stad rekent op ons.

Resultaatgerichtheid en samenwerking staan centraal, zowel binnen ons team als daarbuiten. Groot en klein, binnen en buiten; in Breda brengen we het echt samen. Door jouw initiatief en verantwoordelijkheid draag je bij aan de vooruitgang van deze prachtige stad én aan je eigen groei. Wil jij meehelpen aan de bloei van Breda en je persoonlijke groei? Ontdek dan jouw plek bij Gemeente Breda! 

Werken in een politieke omgeving

Ontdek de unieke wereld van het werken bij Gemeente Breda. Waar je samenwerkt met 3000 collega's in een boeiende politieke omgeving. Als gemeente onderscheiden we ons daarin van andere grote organisaties. Op deze pagina leggen we kort uit hoe de gemeente werkt.

Werken voor een bijzondere organisatie

Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, die eens in de 4  jaar door de inwoners van Breda wordt gekozen. De gemeenteraad neemt alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Wil jij meer weten? Kijk dan op de site van de gemeenteraad of ga naar een openbare gemeenteraadsvergadering. 

Paul Depla is de burgemeester van Breda. De gemeenteraad beslist wie, minimaal 6 jaar lang, de burgemeester is. Ook kiest de gemeenteraad wethouders. De burgemeester en de wethouders zijn 4 jaar lang het dagelijks bestuur van de gemeente. 

Samen met de gemeenteraad bepalen de burgermeester en wethouders hoe wij als gemeente op korte termijn omgaan met onze uitdagingen en wat we willen bereiken. Hierover maken ze afspraken en die staan in het bestuursakkoord. Benieuwd naar de keuzes die gemaakt zijn voor de periode 2022-2026? Dit lees je terug in het bestuursakkoord.

Ook zijn er ambities voor de lange termijn. Breda wil een groene, grenzeloze en gastvrije stad zijn. Dit willen we steeds versterken. Het een kan niet zonder het ander; Breda brengt het samen. Samen met de stad hebben we dit opgeschreven in het Verhaal van Breda en de Omgevingsvisie 2040. 

Lieke Hendrix is de gemeentesecretaris. Zij staat aan het hoofd van de gemeentelijke organisatie en vormt samen met 3 andere directeuren de directie. Zij werken nauw samen met de burgemeester en wethouders. 

Klinkt dit als iets voor jou? Bekijk de vacatures of meld je aan voor een vacature alert.