Rowena, Teamleider HR: ‘Kijken naar de mens achter de medewerker’

Als teamleider zijn volgens Rowena Maas bepaalde karaktereigenschappen belangrijker dan andere. In dit verhaal deelt ze met ons hoe ze dat ziet, wat de functie voor haar leuk en uitdagend maakt en wat de Gemeente Breda voor haar betekent als werkgever.

Jouw karakter maakt Breda talentvol

“Ik ben verantwoordelijk voor de sub-teams Inhuur & Recruitment, Integrale Veiligheid en Arbo. Samen zijn dat zo’n 25 collega’s waar ik leiding aan geef. Team Inhuur en Recruitment houdt zich onder andere bezig met contractmanagement en alle werving en selectie van tijdelijk en vast personeel. Team Integrale Veiligheid & Arbo houdt zich o.a. bezig met zaken rondom agressie en geweld, integriteit en Arbowetgeving. Behoorlijk divers dus.

Even inchecken

Mensgerichtheid zit in mijn karakter. Daarmee bedoel ik, dat ik de mens achter de medewerker zie. Tijdens teamvergaderingen neem ik altijd even de tijd om bij iedereen persoonlijk te vragen hoe het gaat. Het is belangrijk voor mij om te weten hoe het met de medewerkers gaat. Merk ik op een moment dat er iets speelt bij een collega, of het nu privé of werk gerelateerd is, dan kom ik bijvoorbeeld de volgende keer eerder naar kantoor om even samen te zitten onder genot van een kop koffie of thee. Samen kijken we naar oplossingen voor zaken waar ze tegenaan lopen of ik betrek er iemand anders bij, die daar beter bij kan helpen. Deze menselijke benadering, waar verbinden en behulpzaamheid ook bij hoort, zie ik als één van de belangrijkste karaktereigenschappen van een teamleider. Want als je je goed voelt, functioneer je ook goed. 

"Ik voel me soms een octopus. Met aan elke tentakel een andere leuke opgave.”

Rowena Maas
Teamleider HR

De gaafste uitdaging

Naast de operationele taken, heeft mijn functie ook een inhoudelijke kant. Ik geef strategisch richting aan de ontwikkeling van het team, denk mee over beleidsstukken en schuif in een begeleidende rol aan bij de directieleden. Al die verschillende onderwerpen waar je aan werkt, terwijl je ook altijd klaarstaat voor je teamleden, maakt het lekker uitdagend. Ik voel me een soort octopus met aan elke tentakel een andere leuke opgave. Het gaafste project tot nu toe? Het neerzetten van een nieuw recruitmentteam & het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk. Enkele jaren geleden presenteerde ik een businesscase aan de directie en daar kregen we een GO op. Nu staat er een sterk recruitmentteam met arbeidsmarktcommunicatie specialisten waarmee we bouwen aan een werkgeversmerk om trots op te zijn!

Alle partijen betrekken

Ik ben voorstander van integraal werken omdat ik geloof dat het belangrijk is om alle betrokken partijen bij een bepaald onderwerp samen te brengen. Dit bevordert een betere samenwerking en leidt tot grotere stappen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen HR-adviseurs, inhuuradviseurs en recruiters. Zij praten allemaal met leidinggevenden, daarom pakken we deze gesprekken nu samen op. Vanuit de strategische personeelsplanning kijken we zo naar de relevante onderwerpen. Dit soort ontwikkelingen zijn kenmerkend voor de groei als HR afdeling en de sub-teams.  

Glimmen van trots

Gemeente Breda voelt voor mij als een warm bad. Binnen de gemeente, en vooral binnen de HR-afdeling, werk ik al ruim vier jaar samen met een fijn managementteam waarin we mooie successen en resultaten hebben behaald. Ik heb geen directe impact op de stad, wel indirect. Omdat ik hier geboren en getogen ben, betekent de stad Breda veel voor mij. Wanneer ik met de kinderen naar de stad fiets, zeggen ze: ‘Oh mama, jij werkt hier op kantoor hè!', en dan glim ik van trots.” 

Lees meer over het werk als teamleider bij de Gemeente Breda.

Collega Rowena in een vergaderruimte