Moaz, voorman stedelijk groen ‘Samen werken aan een groene stad’

Moaz houdt van bomen en planten. En hij werkt graag buiten samen met zijn ploeg. Wat zijn werk zo leuk maakt en hoe hij met zijn karaktereigenschappen Breda groener maakt, lees je in zijn verhaal.

Jouw karakter maakt Breda groener.

“Mijn naam is Moaz en ik kom uit Syrië. Ik werk nu als voorman bij de groenvoorziening. 3,5 jaar geleden heb ik een leertraject bij de Gemeente Breda gevolgd. In het begin was deze opleiding lastig omdat ik de Nederlandse taal nog niet goed sprak. Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn leidinggevenden en collega's en nu spreek ik de Nederlandse taal beter. Verder heb ik me ook ontwikkeld op het gebied van aanleg en onderhoud van groen.

De oren en ogen van de stad

Ik werk iedere dag met een vaste ploeg van 4 collega's. Samen onderhouden en planten wij het groen in de Bredase wijken. Dit werk kun je niet alleen doen. We werken daarom goed samen en letten op elkaar. Zeker als we met machines of gereedschap werken, is het belangrijk dat we de omgeving goed in de gaten houden zodat we veilig kunnen werken.

Naast onze eigen veiligheid, letten we ook op de veiligheid van de inwoners. Omdat we iedere dag in verschillende wijken komen, houden wij onze oren en ogen open voor onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan bomen met dode takken, onoverzichtelijke bochten door struiken of verzakkingen in de weg. Als we dit zien, melden we dit. Eigenlijk zijn wij de oren en ogen van de stad.”

Collega Moaz zaagt een afgebroken tak klein met een kettingzaag.

Groene vingers

“Ik werk graag buiten en ik houd van bomen en planten. Deze interesse heb ik al van toen ik kind was. Toen klom ik in de moerbeiboom om de vruchten te plukken. Voor dit werk is het belangrijk dat je kennis van planten en groene vingers hebt. Je moet ervaring hebben om het onderscheid te zien tussen vaste planten en onkruid, anders haal je de vaste plant er per ongeluk uit.”

Stad in een park

Breda heeft de ambitie om een stad in een park te worden. Dit betekent dat we de stad en de wijken flink vergroenen. “We hebben een mooi project gedaan aan de Nieuwe Haven. Als medewerker groen mocht ik destijds meewerken aan dit grote project. Daar hebben we vaste planten en mooie bloemen geplant. Omdat het project zo groot was, hebben we dit samen met een andere ploeg gedaan. Tijdens het planten krijgen we vaak complimenten van mensen die voorbijlopen. Ik leg dan vaak uit wat er staat te gebeuren en wanneer de planten zullen bloeien, zodat zij kunnen genieten van al dat moois. Ik ben altijd enorm trots op het resultaat!”

‘‘Nadat ik een paar jaar geleden de kans kreeg om hier in Breda te wonen en te werken, wil ik graag iets terugdoen voor de gemeente.’’

Moaz Al Nahlawi
Voorman groenvoorziening

In Breda voel ik mij thuis

“Ik ben blij met mijn werk en heb een bijzondere relatie met de Gemeente Breda.  Na de kans die ik een aantal jaren geleden kreeg om hier te wonen en te werken, wil ik graag iets terugdoen voor de gemeente. De mensen in Breda zijn erg sociaal en kijken niet raar naar mij omdat ik hier ben komen wonen. Ik voel me hier fijn en veilig.”

Lees meer over het werken bij de afdeling Stedelijk Groen.

Collega Moaz staat met een kettingzaag voor de tak die hij gesnoeid heeft.